Over mij / About me

JAN WILLEM VAN OPSTAL

Culinair kleinkunstenaar
  • Klank-Spijs concepten
  • De zingende oesterman

Biografie

Na zo’n dertig jaar te hebben geleefd van zijn artistiek product als muzikant, theatermaker en acteur, besloot Jan Willem dat het tijd was om weer terug naar school te gaan. Zijn act als de zingende oesterman was een succes en hij werd steeds vaker gevraagd om uitgebreidere catering opdrachten uit te voeren.

Nu was van Opstal wel een begenadigd hobby-kok en kon hij, met name vanwege zijn jeugd in Bretagne, met passie over oesters en andere schaal- en schelpdieren vertellen, maar hij voelde zich toch onvoldoende geschoold voor het soort opdrachten dat op hem af kwam.

Zodoende besloot hij gastronomie te gaan studeren aan de PIVA te Antwerpen. Na hier de opleiding tot basiskosten te hebben glafgerond, koos hij er voor om ook de chef-modules te gaan volgen. Een droom werd waarheid, een nieuwe wereld ging voor hem open. Als kind was hij altijd al te vinden in de keuken van zijn surrogaat opa en oma en later werd die zelfde keuken jaren door hun zoon bestierd. Als gerechten smaken en roken zoals bij hotel du port in het pittoreske vissersdorpje Lesconil dan was het goed. En nu, jaren later is het jongetje van toen ineens zelf chef in zo’n keuken.

Een ander, maar niet minder life changing, moment was het pop-up restaurant “Buzze Geven” geïnitieerd door de jongerenkamer van Zeeuws-Vlaanderen waar Jan Willem i.s.m. heuse top-chefs mocht nadenken over de muziek die paste bij hun signature-dishes.

Bij het langoustine-gerecht van de vader van Sergio Herman, dat Sergio nog wat verfijnde mocht Jan Willem zingen over Gaby le Faou, de langoustine-visser uit Plobannalec-Lesconil waarvan JW ooit leerde overleven op een chalutier. (Een Bretonse vissersboot)

En zo is eigenlijk het zaadje gelegd en het idee ontstaan voor de Klank Spijs Concepten.

Jan Willem van Opstal verzorgd als culinair kleinkunstenaar, op locatie, een huiskamerconcert in de vorm van een diner waarbij ieder gerecht is voorzien van een extra ingrediënt te weten een lied.